PELU PAKETTI
Mistä peelo-sana todellisuudessa syntyi?

Yllättävän moni on pitänyt tätä fiktiona. Jos joku vielä jaksaa epäillä jutun todenperäisyyttä, niin sopii etsiä esim. googlella peelo-sanan esiintymistä uutisryhmistä ennen vuotta 1996.


Olipa kerran Internet Relay Chat, ja vuosi oli 1995.

IRC oli perinteisesti ollut paikka, jonne löysivät vain ihmiset, joilla oli riittävästi teknistä taitoa ja kiinnostusta. Kehitys oli kuitenkin menossa huolestuttavaan suuntaan: mistään tietämättömien ali-ihmisten määrä kasvoi vuosi vuodelta eikä loppua ollut näkyvissä. Vuonna 1993 perustettu Freenet tuntui olevan vihoviimeinen pisara, sillä sen myötä IRCiin tulvi aivan uusi ja ennennäkemättömän suuri lauma ali-ihmisiä, joista liki jokainen näytti rikkovan edelliset teknisen kädettömyyden rajat moninkertaisesti.

Freenetin käyttäjiin kuului myös paljon vanhempaa opetusalan väkeä, jolle tietotekninen maailma oli usein aika vieras. Eräs käyttäjistä oli opetushallituksen jäsen, ylioppilastutkintolautakunnan elämänkatsomustiedon ylitarkastaja ja Suomen Humanistiliiton hallituksen puheenjohtaja Pekka Elo, jonka Freenet-tunnus oli systeemin käytännön mukaisesti peelo@freenet.hut.fi.

Pekka oli käyttänyt Freenettiä työssään jo aiemmin: hän kirjoitteli sieltä mm. viestejä omien alojensa uutisryhmiin. Humanisteille ominainen tekninen kädettömyys kuitenkin vaikeutti Pekan toimintaa, sillä hän ei siitä johtuen kyennyt mm. korjaamaan näppäilyvirheitään tai tuottamaan ä- ja ö-kirjaimia. Myös isot alkukirjaimet ja välimerkit pääsivät usein unohtumaan rivieditorin ja muiden tekniikan ihmeiden kanssa taistellessa.

Uutisryhmissä Pekkaan suhtauduttiin asiallisesti, mutta voi sentään, kun Pekka erehtyi kerran loppuvuodesta 1995 valitsemaan eräästä Freenetin valikosta vaihtoehdon, joka heitti hänet suoraan IRCiin kanavalle #freenet. Mitään logia ei tapahtumista taida olla olemassakaan, mutta irccaajien ajatuksenjuoksun voimme kuitenkin jotakuinkin päätellä:

"Taas noita vitu freenettiläisii, toi PEELO oli kyllä varmaan päivän pahin tapaus saatana, siis voi vitu eikö noille 12-vuotiaille vois pistää jonkin rajan sen koneen käytölle saatana."

Välikohtaus oli vielä kanavalaisten tuoreessa muistissa, kun joku päätti käyttää peelo-tunnusta haukkumasanana: "taasko täällä on joku peelo", "eikö ton freenet-peelon vois potkia", "vitun peelo". Se olikin naseva sananvalinta ja todellinen neronleimaus, ja niin peelo-sanan käyttö alkoi levitä ircissä kuin rutto. Itse asiassa kohta kaikki käyttivät sitä, mutta aina kun joku uskaltautui kysymään, mistä sana oli peräisin tai mitä se tarkoitti, niin vastaus oli "taidat olla itsekin PEELO kun et kerran tiiiä!!!" Kaikki olivat ylpeitä vasta oppimastaan sanasta, jonka tietäminen nosti heidät tavallisten freenet-peelojen yläpuolelle.

Tämä tarina peelo-sanan syntyhistoriasta on tietysti tavattoman korni: merkittävässä asemassa oleva akateeminen erikoisasiantuntija antaa vahingossa nimensä stereotyypille, joka kuvaa netissä häiriköivää murrosikäistä. Mutta sehän olisi ihan tylsää, jos maailmassa tapahtuisi vain todennäköisiä ja järkeviä asioita.

Satutunnin jälkeen voimmekin vaikka naureskella muutamille netistä löytyville peelon määritelmille:

Finnish expression meaning a 'net cretin. The name is said to come from user name peelo@freenet.hut.fi. (Everything2.net)

Kaikki inTTerneZgua joskus käyttäneet ihmiset ovat varmaan joskus joutuneet kohtaamaan peelon. Peelo on pieni surkea otus, yleensä noin 9-16 vuotta vanha. (Peelobongarin opas)

huonokäytöksinen ja/tai typerä henkilö, usein reippaasti alaikäinen. Peelojen syntysijoja ovat mm. freenet ja jenkkien AOL. (#tampere-Suomi -sanakirja)

Peelo/Peeloilla = Tätä syndroomaa tapaa yleensä ihmisillä jotka tulevat irkkiin vain pelleily mielessä. (jonkun #baarilaisen sivu)

Peelo - Henkilö, joka käyttäytyy IRC-etiketin vastaisesti tai muuten lapsellisesti; ei ota IRC:iä vakavasti. (Eräs IRCiä käsittelevä seminaarityö)

<SunPower^> waif kerro mulle mikä on peelo ?
<waif> tulee yhden juntin pojan nimestä "Pekka Elo"
<waif> jolla oli tunnukset hotmailiin ja tunnus oli "peelo@hotmail.com"
<waif> siitä se tulee
<waif> oli kuulemma täysdorka
(Jokin irc-logi)

Lähteitä:

Google 1: web-mainintoja

Google 2: nyyssipostauksia

  TULKAA #PELULAMU SAATTE OBSIT!!!

hosted by toiminto
H